Sticla securizata
Securizarea sticlei reprezinta procesul termic de incalzire a acesteia pana la 700-740 C? si de racire rapida pana la temperatura camerei – prin intermediul caruia sticla devine de 5 ori mai dura, fara a-si pierde elasticitatea. O calitate importanta a sticlei securizate este comportamentul acesteia in momentul spargerii; in comparatie cu sticla normala, sticla securizata se sparge in bucatele mici si nu in bucati mari si ascutite. Aceasta este folosita atunci cand se doreste rezistenta la socuri mecanice, rezistenta termica si protectie impotriva riscului de spargere. Un element esential in vederea reducerii probabilitatii ca sticla sa se sparga in momentul procesului de securizare o reprezinta atenta prelucare a muchiilor sticlei
Sticla securizata este folosita la pereti de sticla, geamuri termopan sau geamuri laminate, etc. - in special pentru aplicatii ce necesita urmatoarele:
- mai buna rezistenta la socurile mecanice (usi de sticla, panouri de sticla fixate in puncte precum balustradele de sticla, etc.).
- mai buna rezistenta stresul termic (sticla supusa razelor intense solare sau sunt montate in apropierea unor surse de caldura precum placarile cu sticla colorata, etc.).
- mai buna protectie impotriva riscului de spargere, respectiv reducerea riscului de ranire.